Kurssin aikana

LASSO-kursseilla yksi tärkeimmistä asioista oli perheen asettama Arjen taito- tavoite. Siitä voit lukea lisää alempaa.

Täältä löydät myös erilaisia ideoita ja menetelmiä kurssin tavoitteiden tueksi. Kivaa yhteistä tekemistä koko perheille ja lapsiryhmiin löytyy myös muista osioista.

Perheet asettavat itselleen Arjen taito -tavoitteen ensimmäisellä kurssikerralla.
Piirretty lista viidelle rastille.

Ideoita perherasteille

22 kivaa ideaa rasteille

Tulostettavat liitteet

Kursseilla on usein perheen yhteistä ohjattua aikaa. Perherastit erilaisine tehtävineen sopivat hyvin tällaisiin hetkiin. Perheet pääsevät toimimaan yhdessä, saamaan uusi kokemuksia ja pitämään hauskaa.

Kaksi sivua Arjen taito- lomakkeesta.

Arjen taito-lomake

Tulostettava Arjen taito-lomake

Arjen taito- lomake PowerPoint-tiedostona

LASSO-kurssilla perhe asettaa itselleen tavoitteen kurssin alussa. Tarkoitus on tavoitella muutosta johonkin arkiseen asiaan, jonka muuttaminen parantaisi arkea.

Koko perhe osallistuu tavoitteen keksimiseen ja sen muokkaamiseen harjoiteltavaksi tai vahvistettavaksi taidoksi. Tavoite kirjataan ja sen etenemistä seurataan kurssin edetessä. Kurssin lopussa arvioidaan mihin on päästy.

Tässä lomake ladattavaksi pdf-muodossa ja PowerPoint-tiedostona jota voit muokata itsellesi sopivaksi.

Arjen hallinta -kysely

Alkukyselyn kysymykset

Loppukyselyn kysymykset

Ensimmäisellä kurssikerralla jokainen vanhempi vastaa Arjen hallinta -kyselyyn, jossa kartoitetaan perheen arjen toimivuutta. Kysely on täytetty sähköisesti. Kyselyyn vastataan uudelleen ennen viimeistä kurssikertaa / seurantapäivää ja jokainen kyselyyn vastannut vanhempi saa koosteen omista vastauksistaan kumpaankin kyselyyn.

Piirroskuvassa esitetty leikin asetelma.

Formulakisa tai safariralli

Leikin ohje

Leikki toimii sisällä tai ulkona ja mukaan mahtuu isokin porukka. Hauska leikki koko kurssiporukan yhteishengen luomiseen.

Piirroskuvassa palauteämpärit ja palloja.

Palautteen kerääminen pallomeripalloilla

Ohje menetelmään

Tämä menetelmä sopii hyvin käytettäväksi koko kurssin ajan. Kun palaute kerätään aina tuokion päätteksi samalla tavalla niin saadaan helposti tietoa minkälaiset asiat toimivat ja mitkä eivät.

Vesivärein maalattuja paperiarkkeja yhdistettynä matoksi. Maton hapsuina on paperisuikaleita, joihin on kirjoitettu erilaisia tunnetiloja ja toiveita..

Toiveiden ja fiilisten räsymatto

Kuva mallimatosta ja ohjeet tekemiseen

Kurssin alkuvaiheessa pidetään yhteinen askarteluhetki. Perheenjäsenet pääsevät maalaamaan yhdessä ja samalla miettimään millä fiiliksellä ovat tulleet kurssille ja mitä toiveita heillä on kurssin suhteen.

Maalauksista ja ajatuksista kootaan yhteinen räsymatto. Matto voi olla näkösällä kurssin ajan ja sitä voidaan käyttää lopetuksessa tukena, kun mietitään mitkä toiveet toteutui.

Esimerkki aamunavauksesta kurssilla, aamunavaus on tässä esitetty sekä tekstimuodossa että kuvasymbolein.

Aamunavaukset kurssipäivinä

Neljän aamunavauksen suunnitelma

Kysymyksiin liittyvät kuvat tulostettaviksi

Koko perheen yhteiset aamunavaukset voi suunnitella jo etukäteen. Joka päivä toiminnalla voi olla hieman erilainen tavoite.

Tässä malli neljälle aamulle suunnitelluista aamunavauksista ja tulostettavat kuvat tueksi leikkeihin. Kuvat Canva.

Piirroskuvassa esitellään leikin idea.

Lakanaleikki – muistatko nimiä?

Leikin ohje

Kurssin loppupuolella hauska leikki koko porukalle. Muista varmistaa ettei kenellekään tule kiusaantunut olo huonosta nimimuistista 😉.

RyhmäRengissä paljon ideoita palautteen keräämiseen 💻@

Ryhmärengin sivuilta löytyy monenlaisia menetelmiä palautteen keräämiseen sekä verkossa, että livenä

Värikästä palautetta

Pehmosuunnistus kurssin aluksi paikkoihin ja ihmisiin tutustuen

Esimerkki pehmosuunnituksesta

Kaikille uuteen kurssipaikkaan tutustumiseen hauska tapa on yhteinen ”pehmosuunnistus”.

Jokainen perhe suunnistaa yhdessä oman ohjaajan kanssa kurssipaikassa etsien nimettyjä huoneita/tiloja, joihin on piilotettu pehmokaveri. Lähtöpisteessä on kuvat pehmoista, niin tiedetään millaisia kavereita ollaan etsimässä. Perheen löydettyään pehmokaverin, perhe ottaa yhteisen perheselfien omalla puhelimellaan tai ohjaajan avustuksella. Samalla tullaan tutuiksi ohjaajan kanssa ja hän voi kertoilla kurssitiloista ja käytännöistä.

Tämä toimii kivasti eri-ikäisillä. Kuvia ei ole pakko jakaa yhteisesti, mutta niinkin voi toimia. Työskentelyä mahdollista jatkaa kurssin aikana esim. tulostaa kuvista joku, askarrella/maalata kehykset ja viedä kotiin mukavana kurssimuistona.

Kolme emojia ja kuvakortteja, joiden avulla voidaan kuvata fiiliksiä päivän tapahtumista.

Perhevartti fiiliskuvin

Tulostettavat hymiöpohjat

Hymiöpohjat PowerPoint-tiedostona

LASSO-kursseilla päivän päätteeksi perheenjäsenet kertovat toisilleen omasta päivästään. Jokainen saa kertoa miten hänen päivänsä on mennyt. Apuna voi olla vaikka tällaiset fiiliskuvat ja kuvat tekemisistä.

Kun tulostat hymiöpohjat värillisille papereille niin saat ilmeen lisäksi värit tehostamaan viestiä. Hymiökuvia voi käyttää monella tapaa kurssilla: esimerkiksi palautteen antamisessa ja muissa tilanteissa mielipiteen ilmaisemisen tukena.

Käytämme evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Käyttämällä sivua hyväksyt evästeiden käyttömme. Lisätietoja