Keskusteluryhmät

Lasten keskusteluryhmissä toteutuvan vertaisuuden lisäksi niissä voidaan käsitellä erilaisia teemoja. Ohjaaja voi valita menetelmän aiheen tai ryhmän mukaan. Huomioitavia seikkoja ovat mm. ryhmäläisten ikä ja rooli perheessä, esimerkiksi kuntoutuja tai sisarus.

LASSO Vahvuuskortit

Tulostettavat LASSO vahvuuskortit

Ajatuksia miten vahvuuskortteja voi käyttää

Graafikko Emma Lappi on suunnitellut ja kuvittanut vahvuuskortit LASSO- hahmoilla. Niissä on kuvattu yhteensä 28 eri vahvuutta. Tästä voit tulostaa kortit itsellesi ja lukea vinkkejä vahvuuskorttien käyttöön.

Tiedon portaat

Malli portaista ja ohje kuvana

Tiedon portaat -tehtävä, jossa tyhjälle paperille piirretään portaat mallin mukaan. Ensimmäisellä kierroksella kysytään: millä portaalla ajattelet olevasi tiedon suhteen? Ja sitten toinen kierros samaiselle paperille: millä portaalla haluaisit olla? Toimii hyvin sisarusten kanssa, jolloin tieto on liittynyt erityissisaruksen sairauteen tai vammaan.

LASSO vahvuuskortit toiminnallinen idea

Tulostettavat värireunaiset vahvuuskortit, väriympyrät ja veturi

Jos vahvuuksien käsittely halutaan aloittaa toiminnallisella osuudella, niin ryhmän kanssa voi ensin koota vahvuusjunan. Seinällä on valmiina veturi ja väripisteet sen perässä. Vahvuuskortit on piilotettu tai levitetty ja ryhmän kanssa aloitetaan etsimällä vahvuuskortit ja laittamalla ne paikoilleen junan vaunuiksi. Sen jälkeen voidaan jatkaa vahvuuksista puhumista vaikka valitsemalla kaikille yksi tai kaksi vahvuutta ja kertomalla ne toisille.

Tässä on tulostettavissa värireunaiset LASSO vahvuuskortit ja niihin sopivat väripallot sekä veturi.

Kysy mitä vaan -boxi

Laatikon voi askarrella omaan käyttötarkoitukseen sopivasta laatikosta. Se voi olla vaikkapa kenkälaatikko. Tähän laatikkoon on leikattu luukku ja se on maalattu liitutaulumaalilla. Tekstit on kirjoitettu liitutaulumaaliin sopivalla tussilla. Lisäksi tarvitset kyniä ja paperilappuja.

Nimensä mukaisesti laatikkoa voi käyttää keskustelun herättelyyn. Tarvittaessa aihetta voi alustaa tai rajata. Lapset ja nuoret voivat kysyä kysymyksiä toisiltaan, ammattilaisilta tai esimerkiksi lääkäriltä. Nimettömät kysymykset sujautetaan laatikkoon. Ohjaajat käyvät kysymykset läpi ja voivat tarvittaessa pohtia vastauksia jo etukäteen. Tähän kannattaa varata hyvin aikaa ja kysymyksien läpikäynti yhdessä lasten/nuorten kanssa voi tapahtua esimerkiksi seuraavana päivänä.

 Kysymykset voi olla hyvä lajitella ja myös työntekijät voivat tarpeen mukaan sujauttaa sopivia kysymyksiä laatikkoon. Kysymykset puretaan tarpeen mukaan yhdessä ryhmässä tai pienempiin porukoihin jaettuna. Kysy mitä vaan -boxi toimii hyvin lasten, nuorten ja jopa aikuisten kesken.

Perhepiirros

Perhepiirroksen avulla lapsen voi olla helpompi kertoa omasta perheestään.

Perhepiirroksen voi tehdä erilaisin tekniikoin ja sen voi esitellä monella lailla. Siihen voi esimerksiksi yhdistää hauskoja perhekysymyksiä, kuten kuka on perheessänne sotkuisin…

Vaaleanpunaisella pohjalla valkoinen pilvi, jossa on teksti "ilo".

Mieli ry:n tunnepilvet @

Nämä sopivat käytettäväksi lasten ja nuorten ryhmien lisäksi aikuisten ryhmiin.

Tunnepilvet

Erityinen sisaruus -korttipakan kortteja.

Erityinen sisaruus materiaalit @

Sisaruuteen liittyviin keskusteluryhmiin löytyy tukea ja materiaaleja Erityinen sisaruus- projektin sivuilta.

Erityinen sisaruus-projektissa tuotettu materiaali löytyy osoitteesta https://www.erityinensisaruus.fi/materiaaleja.html

Sisaruuskortit ja kuvitetut sisaruuskortit löytyvät osoitteesta https://www.erityinensisaruus.fi/materiaaleja/sisaruuskortit.html

Erilaisia materiaaleja nuorten ryhmiin Mannerheimin Lastensuojeluliiton sivuilla @

Nuorten keskusteluryhmiin voi löytyä alustusmateriaalia MLL:n materiaaleista. https://www.mll.fi/ammattilaisille/kouluille-ja-oppilaitoksille/tukioppilastoiminta/tehtavakortit/

Esimerkiksi arvokortit voivat käynnistää keskustelun itselle tärkeistä asioista.

https://www.mll.fi/tehtavat/arvokortit/

Tulostettavat korttipohjat: https://cdn.mll.fi/prod/2018/10/24091826/NT_Arvokortit.pdf

Itsetuntemuksen ja ryhmähengen vahvistamisen pohjaksi voi ottaa käyttöön Elämän pelikortit. https://www.mll.fi/tehtavat/elaman-pelikortit-mina-kasitys-ja-itsetunto/

Tulostettavat pelikortit: https://cdn.mll.fi/prod/2018/01/18155139/El%C3%A4m%C3%A4n-pelikortit.pdf

Kuvassa mll kaakkoisi-suomen piirin logo ja möllö pöötisen piirroskuva

MLL:n Kaakkois-Suomen piirin Möllö Pöötisen työkalupakki @

Tässä linkki Möllö Pöötisen työkalupakkiin. Työkalupakin tavoitteena on selvittää lasten ja nuorten mielipiteitä sekä vahvistaa lasten ja nuorten osallisuutta. Sieltä löytyy monia työvälineitä siihen.

Unelmakartta

Ohje unelmakartan tekemiseen

Unelmien ja tavoitteiden kuvaaminen tekee ne näkyviksi. Unelmat voivat olla henkilökohtaisia tai vaikka perheen yhteisiä. Unelmakartan kaltaisia kollaaseja voi tehdä erilaisten teemojen ympärille; esimerkiksi nuorten ryhmä voi tehdä yhteisen aarrekartan tulevaisuuden unelmista. Yhdessä tekemisen lomassa voi keskustella esiin nousevista asioista.

Unelmakarttoja tai erilaisia aarrekarttoja voi tehdä monenlaisissa ryhmissä ja tilanteissa. Menetelmä sopii niin lapsille ja nuorille kuin aikuisillekin.

Kiitos kaveruudelle -teoksen kansikuva.

Draama menetelmiä nuorten ryhmiin @

Anni Marinin kokoamasta käsikirjasta

Kiitos kaveruudelle
– VUOROVAIKUTUS- JA TUNNETAITOJEN OHJAAJAN KÄSIKIRJA

voit löytää vinkkejä draamamenetelmiin.

https://www.kuopio.fi/documents/7369547/7488410/Kiitos+kaveruudelle+-k%C3%A4sikirja/24a71851-db63-4a38-bd76-45a864a8272d

Tukiliiton tunnekortit, joissa hedelmä-, marja- ja kasvishahmot kuvaavat erilaisia tunteita.

Tukiliiton tunnekortit 💻@

Tukiliiton tunnekortit verkkotapaamisissa käytettäväksi löytyy osoitteesta

https://www.tukiliitto.fi/tukiliitto-ja-yhdistykset/kehittamistoiminta/tunnekortit/

Mainos Kehitysvammaisten Tukiliiton MAHTI-tunnekorteista.

Tukiliiton Mahti-tunnekortit @

Kenitysvammaisten tukiliiton sivuilta löytyy Mahti-tunnekortit avuksi lasten- ja nuorten ryhmien keskusteluihin. Tulostettavat kortit osoitteessa https://www.tukiliitto.fi/uploads/2018/08/mahti_tunnekortit.pdf

Kuvia Harvinaiskeskus Norion kirjojen kansikuvista.

Harvinaiskeskus Norion kirjoja ihmisestä @

Harvinaiskeskus Norio on julkaissut kolme lapsille ja nuorille tarkoitettua kirjaa ihmisestä: Pohdiskellaan periytymistä (2021) Ihmetellään kromosomeja (2017) ja Leivotaan ihminen (2015)

Kirjoja voi hyödyntää lasten ja nuorten ryhmässä näytelmällä, lukemalla tai yhdistämällä leivontahetkeen.

Lisätietoa kirjoista ja niiden pdf-versiot löydät osoitteesta https://www.tukiliitto.fi/harvinaiskeskusnorio/tietoa/lastenkirjat/

Leivotaan ihminen kirjasta tehty animaatio

Puhetta liikkumisesta @

Tulostettava liikuntapassi

Joskus lasten ja nuorten ryhmissä on tarve puhua liikkumisesta. Keskustelun tueksi löytyy tietoa mm.

UKK-instituutin sivuilta

Neuvokas perhe sivuilla

ja Paralympian sivuilta

Nuoret voi haastaa seuraamaan oman liikumisensa määrää vaikka liikuntapassin avulla. Tässä yksi tulostettava malli otettavaksi käyttöön.

Muita tulostettavia tunnekortteja @

Käytämme evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Käyttämällä sivua hyväksyt evästeiden käyttömme. Lisätietoja