Graafikko Emma Lappi on suunnitellut ja kuvittanut vahvuuskortit LASSO- hahmoilla. Niissä on kuvattu yhteensä 28 eri vahvuutta. Tästä voit tulostaa kortit itsellesi ja lukea vinkkejä vahvuuskorttien käyttöön.
Jaksamisen pankkikirja on aikuisten ryhmään sopiva menetelmä. Sitä voidaan käyttää jaksamisen arvioimiseen ja tukemiseen. Sopii sekä lähikursseille että verkkotapaamisiin.
Jos ette halua askarrella omia pankkikirjoja, voit tulostaa täältä valmiin pohjan.
Kysy mitä vaan -boxi
Laatikon voi askarrella omaan käyttötarkoitukseen sopivasta laatikosta. Se voi olla vaikkapa kenkälaatikko. Tähän laatikkoon on leikattu luukku ja se on maalattu liitutaulumaalilla. Tekstit on kirjoitettu liitutaulumaaliin sopivalla tussilla. Lisäksi tarvitset kyniä ja paperilappuja.
Nimensä mukaisesti laatikkoa voi käyttää keskustelun herättelyyn. Tarvittaessa aihetta voi alustaa tai rajata. Lapset ja nuoret voivat kysyä kysymyksiä toisiltaan, ammattilaisilta tai esimerkiksi lääkäriltä. Nimettömät kysymykset sujautetaan laatikkoon. Ohjaajat käyvät kysymykset läpi ja voivat tarvittaessa pohtia vastauksia jo etukäteen. Tähän kannattaa varata hyvin aikaa ja kysymyksien läpikäynti yhdessä lasten/nuorten kanssa voi tapahtua esimerkiksi seuraavana päivänä.
Kysymykset voi olla hyvä lajitella ja myös työntekijät voivat tarpeen mukaan sujauttaa sopivia kysymyksiä laatikkoon. Kysymykset puretaan tarpeen mukaan yhdessä ryhmässä tai pienempiin porukoihin jaettuna. Kysy mitä vaan -boxi toimii hyvin lasten, nuorten ja jopa aikuisten kesken.
RyhmäRengin Millä tuolilla istut?- menetelmä 💻@
Ryhmä renki sivuilta löytyy perhekurssien vanhempien ryhmään hyvin sopiva ”Millä tuolilla istut?”- menetelmä.
Menetelmän ohje ja tulostettavat kuvat löytyvät osoitteesta https://ryhmarenki.fi/milla-tuolilla-istut/
Mieli ry:n tunnepilvet @
Nämä sopivat käytettäväksi lasten ja nuorten ryhmien lisäksi aikuisten ryhmiin.
Unelmien ja tavoitteiden kuvaaminen tekee ne näkyviksi. Unelmat voivat olla henkilökohtaisia tai vaikka perheen yhteisiä. Unelmakartan kaltaisia kollaaseja voi tehdä erilaisten teemojen ympärille; esimerkiksi nuorten ryhmä voi tehdä yhteisen aarrekartan tulevaisuuden unelmista. Yhdessä tekemisen lomassa voi keskustella esiin nousevista asioista.
Unelmakarttoja tai erilaisia aarrekarttoja voi tehdä monenlaisissa ryhmissä ja tilanteissa. Menetelmä sopii niin lapsille ja nuorille kuin aikuisillekin.
Linkkejä materiaaleihin liittyen teemaan PARISUHTEEN TUKEMINEN @
Linkkejä materiaaleihin liittyen teemaan OMA JAKSAMINEN @
Mieli ry:n Mielenterveyden käsi
Mieli ry:n Rentoutumisharjoitukset
Mielenterveystalon Ahdistuksen omahoito-opas
Psykologoainstituutin tilattavat Myönteistäjät- kortit
Ryhmärengin Millä tuolilla istut?
MLL:n Mielentähystin
Mieli ry:n Mitä sinulle kuuluu?- kortit
Linkkejä materiaaleihin liittyen teemaan VANHEMMUUDEN TUKEMINEN @
Kehitysvammaisten tukiliiton Vanhemmuuden taitopiirakka
Mieli ry:n Hyvän mielen vanhemmuus juliste
Kehitysvammaliiton Hyvän elämän palapeli
Kehitysvammaisten palvelusäätiön Loistava perhe
Pesäpuun tilattavat Vahvaa vanhemmuutta- kortit