Esimerkiksi kurssin päätösjuhlassa on hauska heittäytyä ja esittää pieni näytelmä muiden kurssilaisten iloksi. Rooleihin voi valita lapsia, aikuisia tai vaikka ohjaajia. Loppuporukka on sitten yleisönä.
Ensin jaetaan roolit ja osallistujille voi laittaa teipillä selkään lapun, jossa kerrotaan heidän roolinsa. Näyttelijät tietävät roolihahmonsa nimen, mutta eivät juonen kulkua. Kertoja lukee tekstiä ja näyttelijät esittävät näytelmää sen edetessä.
Joulun odotukseen mukava tehtävärata vaikkapa perhetapahtumaan. Tämän materiaalin on tuottanut TATU ry:n Vauhti!-hanke
Erilaisiin etsintätehtäviin voi liittää myös tehtäviä. Tässä timanttijahdissa saa raksin listaansa tehtävän tehtyään. Nämä materiaalit on tuottanut TATU ry:n Vauhti!-hanke.
Tällä tunnepolulla on neljä eri rastia ja ohjeet niihin sekä rasteihin liittyviä tehtäviä. Tehtäviä voi hyödyntää myös yksittäisinä tehtävinä, Kannattaa tutustua. Nämä materiaalit on tuottanut TATU ry:n Vauhti!-hanke.
Tämän tunneseikkailun materiaalin on tuottanut TATU ry:n Vauhti!-hanke yhdessä Siilinjärven Perheentalon kanssa.
Jos vahvuuksien käsittely halutaan aloittaa toiminnallisella osuudella, niin ryhmän kanssa voi ensin koota vahvuusjunan. Seinällä on valmiina veturi ja väripisteet sen perässä. Vahvuuskortit on piilotettu tai levitetty ja ryhmän kanssa aloitetaan etsimällä vahvuuskortit ja laittamalla ne paikoilleen junan vaunuiksi. Sen jälkeen voidaan jatkaa vahvuuksista puhumista vaikka valitsemalla kaikille yksi tai kaksi vahvuutta ja kertomalla ne toisille.
Tässä on tulostettavissa värireunaiset LASSO vahvuuskortit ja niihin sopivat väripallot sekä veturi.
Afrikan tähteä voi pelata ulkopelinä monella tavalla. Suomen Ladun sivuilta löytyy yhdet ohjeet https://www.suomenlatu.fi/ulkoile/perheliikunta/lautapelit-pihapeleina
Tässä ladattavaksi hieman toisenlaiset ohjeet ja rahat ja pelikortit.
Eri teemoihin sopivia bingophjia vaikka retkelle mukaan otettavaksi. Nämä materiaalit on tuottanut TATU ry:n Vauhti!-hanke.
Hedelmäsalaattia voidaan leikkiä monella tapaa; istuen piirissä, seisten piirissä ulkona tai sisällä, vaihtaen leikinjohtajaa jne. Tässä yhdenlaiset ohjeet kursseille ja tulostettavat kuvat leikin tueksi.
Tilkkuvakka- leikki
Tilkkuvakka on hauska leikki monenikäisille. Sitä varten tarvitaan erivärisiä tilkkuja, aina kaksi samanlaista. Toiset pareista piilotetaan ja etsijät saavat yksi tilkku kerrallaan etsiä parin. Tilkkuja voi piilottaa sisälle tai ulos. Niitä voi etsiä etsimisen ilosta tai järjestää kisa 👍. Tilkkuparit voidaan laskea tai voittaja on se joka ensin löytää kymmenen paria. Tilkkuvakkaa voi leikkiä koko perheen kanssa tai lapset voivat vaikka piilottaa tilkut aikuisten etsittäviksi.
Jos tilkkuvakkaa pelataan joukkueissa, niin voi sopia, että kaksi joukkueen jäsentä kerrallaan on etsimässä ja muut kannustavat ja saavat antaa ohjeita. Tälla lailla osa pelaajista saa myös hieman lepotaukoja.
MLL:n Leikkipankki @
Mannerheimin lastensuojeluliitto ylläpitää Leikkipankki- sivustoa, jolta löytyy valtavasti erilaisia leikkejä.
Linkkejä sivuille, joissa on tekemisvinkkejä perheille @
Näiltä sivuilta voit löytää kursseille tekemistä tai voit suositella sivuja perheille ideoiden saamiseksi. Kannattaa käydä tutustumassa sivuihin:
Kipot ja kupit- leikki
Tämä leikki sopii leikittäväksi millä kokoonpanolla hyvänsä. Pelaajien joukko voi olla kaikenikäisiä ja joukko voi olla pieni tai suuri.
Ideana on, että kaksi joukkuetta kisaa toisiaan vastaan kääntelemällä esineitä eri päin. Esimerkiksi näissä pahvilautasissa samaan aikaan toinen joukkue kääntää lautasia niin, että lehti tulee näkyviin ja toinen joukkue niin että omena tulee näkyviin. Voittajajoukkue on se, jonka kuvia on enemmän näkyvissä kun aika loppuu. Aika voi olla vaikka kaksi tai kolme minuuttia. Peliä voi vaikeuttaa niin, että vaan toista kättä saa käyttää jne.
Pelivälineiksi sopivat kertakäyttömukit, merkkikartiot yms.
Muistipelistä voi tehdä liikunnallisemman piilottamalla toisen kuvan parista laajemmalle alueelle. Peliä voi pelata pareittain tai joukkueina. Osa joukkueesta voi olla välillä ”huilivuorossa”. Nämä materiaalit on tuottanut TATU ry:n Vauhti!-hanke.
Perhekursseilla tai perhetapahtumissa voi pitää koko perheen yhteiset keppihevoskisat. Kisojen lisäksi ohjelmassa voi olla muutakin hevosaiheista tekemistä. Lataa tästä ideaksi materiaalia tapahtumaan. Kisat voi toki pitää pelkästään lasten kesken.
Joogaa ja rentoutusta @
Tässä pieni vinkkilista mistä voit katsoa perheellesi sopivia juttuja rentoutumiseen ja
joogaamiseen.
Linkkejä:
Lyhyitä perhejoogavideoita Neuvokas perhe – sivustossa
Neuvokasperhe: Mindfulness-harjoitus: iltahengitys lapselle ja aikuiselle:
Satuhieronta sopii hienosti aikuisen ja lapsen yhteisiin hetkiin. Satuhieronnasta löytyy paljon tietoa Hyvinvoiva perhe- sivuilta.
Tässä satuhieronnassa edetään vuodenaikojen mukaan.